مبارزه و مقابله با خرس

آموزش مقابله و مبارزه با خرس

مبارزه و مقابله با خرس

آموزش دفاع شخصی – چطور با یک خرس مبارزه کنیم؟

چطور از حمله خرس جان سالم به در ببریم؛ مقابله با خرس های گریزلی ، سیاه و صحرایی

خرس‌های امروزه در برخی از نقاط دنیا و مناطق جنگلی و صحرایی ایران تهدید شماره یک جان انسان‌ها محسوب می‌شوند. با اینکه موارد حمله خرس‌ها نادر است، یک انسان همیشه باید برای حمله یکی از این حیوانات آماده باشد. شما هرگز نمی‌دانید که چه زمانی ممکن است دانستن شیوه مواجهه با خرس به دردتان بخورد. خب شاید برای خیلی از ما تماشا صحنه کلنجار رفتن خرس‌ها با سطل‌های زباله برای پیدا کردن یک تکه غذا صحنه بامزه‌ای باشد اما حواس‌تان باشد آنقدر محو تماشای این صحنه جالب نشوید که یک وقت امنیت و سلامت خودتان به خطر بیفتد چون خرس‌ها ماشین‌های قتاله خدا نشناسی هستند. اما اینکه چطور با حمله یک خرس مقابله کنید، بستگی به خرسی دارد که به سمت‌تان حمله کرده، اینکه آن خرس گریزلی است یا خرس سیاه. پس اولین قدم برای جان سالم به در بردن از حمله یک خرس شناختن نوع خرسی است که به سمت‌تان حمله می‌کند.

 خرس گریزلی

خصوصیات خرس گریزلی

رنگ: قهوه‌ای متوسط یا قهوه‌ای تیره
ساختار بدنی:
خرس‌های گریزلی برآمدگی‌های متمایزی روی شانه‌های‌شان دارند. این برآمدگی همان ماهیچه‌ای است که خرس‌های گریزلی برای کندن ریشه‌ها یا چاک دادن بدن طعمه با پنجه‌های سنگین‌شان به آنها کمک می‌کند.

قد: یک خرس گریزلی به طور متوسط حدود یک متر و ۹۸ سانتی متر قد دارد.

پنجه: پنجه‌های خرس گریزلی بلند هستند.این پنجه‌ها را از فاصله دور هم می‌توان دید.

زیستگاه: خرس‌های گریزلی عمدتاً در کانادا پیدا می‌شوند. با این حال گروهی از آنها را هم می‌توان در آلاسکا و بخش‌هایی از شمال غرب ایالات متحده شامل واشنگتن، ایداهو، داکوتا و مونتانا هم پیدا کرد.

چطور از حمله یک خرس گریزلی جان سالم به در برد

 

۱- همراه داشتن اسپری فلفل خرس

کارشناسان به طبیعت‌گردانی که قصد ورود به زیستگاه خرس‌ها را دارند توصیه می‌کنند که با خودشان یک اسپری فلفل مخصوص خرس‌ها همراه داشته باشند. اسپری فلفل UDAP مخصوص خرس‌ها یک اسپری شیمایی ترکیبی است که یک ابر بزرگ ایجاد می‌کند. این ماده معمولاً مانع از آن می‌شود که خرس بتواند طعمه‌اش را دنبال کند.

۲- فرار نکنید

وقتی فرار می‌کنید، خرس فکر می‌کند که شما یک طعمه هستید و به دنبال کردن‌تان ادامه می‌دهد پس همان جایی که هستید بایستید و فکر نکنید که می‌توانید از چنگ یک خرس فرار کنید. خرس‌ها خیلی سریع هستند و سرعت‌شان می‌تواند به ۴۸ کیلومتر بر ساعت هم برسد. پس اگر یک دونده دوی سرعت المپیکی نیستید، به خودتان زحمت فرار کردن ندهید.

 

۳- به حالت جنینی روی زمین بیفتید و پشت گردن‌تان را با دست‌هایتان محافظت کنید.

اگر اسپری فلفل ندارید یا حتی بعد از زدن اسپری خرس همچنان دارد به تعقیب‌تان ادامه می‌دهد، این حرکت بهترین راه دفاعی شما است. فوراً خودتان را به زمین بیندازید و مثل جنین‌ها زانوهای‌تان را به سمت شکم‌تان جمع کنید.

 

۴- خودتان را به مُردن بزنید

خرس‌های گریزلی به محض اینکه احساس کنند شما دیگر برای‌ آنها تهدیدی محسوب نمی‌شود، دست از حمله برمی‌دارند. اگر آنها فکر کنند که شما مرده‌اید، دیگر به شما به چشم یک تهدید برای خودشان نگاه نمی‌کنند. اما نباید به محض اینکه خرس از ضربه زدن و پرتاب کردن‌تان به این طرف و آن طرف دست برداشت و رفت، از ژست یک موجود مرده خارج شوید و باید تا مدتی همچنان تظاهر کنید که مرده‌اید. خرس‌های گریزلی معروف هستند که صبر می‌کنند تا ببینند که آیا قربانی‌شان باز هم از جایش بلند می‌شود یا نه.

 خرس سیاه

خصوصیات خرس‌های سیاه

رنگ: خرس‌های سیاه را با انواع و اقسام رنگ‌ها می‌توان پیدا کرد، از مشکی گرفته تا بلوند روشن.

ساختار بدنی: خرس‌های سیاه مثل خرس‌های گریزلی برآمدگی سر شانه‌ها را ندارند.

قد: خرس‌های سیاه تا حدودی از خرس‌های گریزلی کوچکترند.

پنجه: پنجه‌های خرس‌های سیاه کوچکتر از پنجه‌های خرس گریزلی است.

زیستگاه: آمریکای شمالی شناخته‌شده‌ترین زیستگاه خرس‌های سیاه است. آنها در تمام ایالت‌های کانادا و در ۴۱ ایالت از ۵۰ ایالت آمریکا زندگی‌ می‌کنند.

چطور از حمله یک خرس سیاه جان سالم به در ببریم

۱- حمل اسپری فلفل خرس
همانطور که درباره خرس‌های گریزلی گفتیم، اسپری فلفل باید اولین ابزار دفاعی شما هنگام مواجهه با حمله خرس باشد.

۲- سر جای‌تان بایستید و بلند سروصدا کنید
اغلب حملات خرس‌های سیاه حالت بلوف دارد. اگر به آنها نشان دهید که شما هم اهل حمله کردن هستید، آنها ممکن است از حمله کردن به شما منصرف شوند.

۳- از درخت بالا نروید
خرس‌‌های سیاه در بالا رفتن از درخت مهارت دارند. پس بالا رفتن از یک درخت اینجا به شما کمکی نمی‌کند.

۴ – جواب حمله‌اش را بدهید

اگر خرس سیاه واقعاً‌ حمله کرد، بمانید و جواب حمله‌اش را بدهید. از هر چیزی و هر شی‌ء که به دست‌تان می‌رسد، از چوب و سنگ گرفته تا مشت و دندان به عنوان یک سلاح استفاده کنید و صورت او به خصوص چشم‌ها و پوزه‌اش را هدف بگیرید. زمانی که خرس سیاه‌های می‌بینند که قربانی‌شان آماده است تا پای جان بجنگد، معمولاً تسلیم می‌شوند و می‌روند.

با همه چیزهایی که گفتیم این‌ها به آن معنا نیست که شما را تشویق کنیم بروید دنبال یک خرس بگردید و این مهارت‌ها را روی آن تمرین کنید.

 

۳ قانون برای مقابله با خرس

خرس‌ها جزو باشکوه‌ترین مخلوقات جهان هستند و دیدن یکی از آنها می‌تواند تجربه‌ای فراموش نشدنی باشد اما بیش از حد نزدیک نزدیک شدن به آنها هم خوب نیست و به جای صحنه‌ای دوست‌داشتنی می‌تواند منظره‌ای ترسناک را برای‌تان بسازد. خوشبختانه با وجود ورودهای مکرر بشر به قلمروی خرس‌ها، آمار حملاتی که از سوی خرس‌ها به سمت انسان گزارش شده بسیار نادر است و تعداد مرگ‌ و میرهای ناشی از این حملات حتی نادرتر. با این حال باز هم نمی‌توان این واقعیت را نادیده گرفت که خرس‌ها حیواناتی قدرتمند و بزرگ جثه هستند و هر رویارویی میان خرس‌ها و انسان‌ها عملاً می‌تواند به حادثه‌ای مرگبار تبدیل شود به خصوص اگر شما برای رویارویی با یکی از آنها آماده نباشید. در این مطلب ما سه قانون برای آمادگی برای روبه‌رو شدن با خرس‌ها را به شما می‌آموزیم.

 

قانون اول: از نزدیک شدن به خرس اجتناب کنید

۱- خرس‌‌ها را با درآوردن صداهای معمولی از خودتان دور کنید؛ یا از یکی از زنگ‌های مخصوصی که اعلام حضورتان به خرس وجود دارد استفاده یا به صورت گروهی سفر کنید.

اگر بتواند از روبه‌رو شدن با یک خرس خودداری کنید، انجام مابقی مراحل دیگر لازم نیست. خرس‌ها موجوداتی انزواطلب هستند و معمولاً ترجیح می‌دهند که از انسان‌ها فاصله بگیرند و شما می‌توانید در انجام این کار به آنها کمک کنید. چگونه؟ وقتی حضورتان در قلمروی آنها را با سروصداهایی که درمی‌آورید به اطلاع‌شان برسانید. مثلاً‌ بلند صحبت کنید، آواز بخوانید یا یکی از این زنگ‌های مخصوص خرس‌ها را همراه داشته باشید تا خرس‌ها بفهمند که یک انسان در نزدیکی‌شان هست و زمان کافی برای دور شدن از شما را داشته باشند.

آمارهای ثبت شده از حمله خرس‌ها به انسان‌هایی که به صورت گروهی حرکت می‌‌کنند بسیار کم است پس بهتر است که به صورت گروهی در قلمروی خرس‌ها حرکت کنید.

اما زمانی که تنها هستید، سروصدا کنید یا زنگ خرسی‌تان را همیشه در دسترس نگه دارید به خصوص اگر وارد محدوده‌ای می‌شود که قبلاً حضور خرس‌ها در آنجا گزارش شده است.

 

۲- چشم‌هایتان را برای دیدن نشانه‌هایی از حضور خرس باز تیز و در صورت امکان از راه‌‌های انحرافی استفاده کنید.

اگر در جایی که هستید نشانه‌ای از حضور خرس می‌بینید، یا از یک راه فرعی استفاده یا منطقه را ترک کنید. از غافلگیر کردن خرس‌ها جداً بپرهیزید – اگر یگی از آنها را در دوردست می‌بینید، به آرامی و بدون اینکه او را متوجه حضورتان کنید، ازمنطقه دور شوید. قبل از اینکه به مسیرتان ادامه دهید، بگذارید خرس به راهش ادامه دهد. اگر خرس رفتارش را به خاطر پی بردن به حضور شما تغییر داد، پس بدانید که بیش از اندازه به او نزدیک شده‌اید.

در واقع وقتی که شما یک خرس را می‌بینید، باید تلاش ‌کنید که سر و صدای‌تان را کم کنید. خونسرد و ساکت باشید و به حیوان اجازه دهید مشغول کاری که هست بماند.

حتماً این نکته را در مورد بچه خرس‌های به ظاهراً بی‌آزار به یاد داشته باشید. مادر آنها ممکن است در همان نزدیکی باشد که اگر اینطور باشد در بد مخمصه‌ای افتاده‌اید. حتی اگر با خرسی مریض یا زخمی روبه‌رو شدید، سعی کنید از آن دور بمانید و یک جنگل‌بان را خبر کنید.

 

۳- از جایی که لاشه‌‌ حیوانی شکار شده وجود دارد، فاصله بگیرید.

خرس‌ها از دو چیز دفاع می‌کنند: از توله‌های‌شان و وعده‌های غذاهایی که تازه شکار کرده‌اند. اگر لاشه‌ای دیدید به خصوص آنهایی که تازه هستند، فاصله‌تان را از آنها زیاد و فوراً منطقه را ترک کنید.

 

۴- حیوانات خانگی‌ را با خودتان به قلمروی خرس‌ها نبرید.

خرس‌ها بیشتر از آن چیزی که شما فکر می‌کنید، می‌دانند که نباید سر به سر انسان‌ها بگذارند و به ندرت پیش می‌آید که آنها به انسان‌‌ها به چشم یک منبع غذایی نگاه کنند. سگ خانگی شما اما شاید اینقدر خوش شانس نباشید به خصوص اگر این حیوان خرس را تهدیدی برای خودش و شما احساس کند. مهم نیست چقدر فکر می‌کنید که سگ‌تان آموزش و تمرین دیده است؛ اگر می‌خواهید وارد قلمروی خرس‌ها شوید، بگذارید حیوان خانگی‌تان در خانه بماند.

اگر چاره‌ای جز همراه بردن حیوان خانگی‌تان ندارید، حتماً و بدون هیچ استثنایی به آن قلاده بزنید و کنترلش کنید.

 

۵- از دفع کننده‌های مخصوص خرس مثل اسپری فلفل یا  قوطی و محفظه‌های غذا استفاده کنید.

همیشه برای فاصله گرفتن از خرس‌ها، یا در مواردی معدود برای دست و پنجه نرم کردن با خرس‌هایی که حالت تهاجم گرفته‌اند، آماده باشید. هنگام چادر زدن، حتماً یادتان باشد که هم غذاها هم پسماندهای غذایی‌تان را داخل جعبه یا محفظه‌ای نگه دارید چرا که بوی آنها می‌تواند خرس‌ها یا سایر حیوانات را به سمت شما بکشاند.

 

۶- با اصول ابتدایی رفتار خرس‌ها آشنا شوید تا در هر لحظه از رویارویی‌تان با یکی از آنها بدانید که باید چه کاری انجام دهید.

خرس‌ها دقیقاً به اندازه که گفته می‌شود غیرقابل پیش‌بینی نیستند. مثل انسان‌ها آنها هم مانورهای یا زبان بدن
(Body Language) متنوعی دارند که به شما کمک می‌کند وضعیت آنها را در هر لحظه درک کنید و متناسب با آن واکنشی مناسب نشان دهید.

وقتی که یک خرس روی دو پای عقبی‌اش ایستاده است، نشانه آن است که کنجکاو شده نه آماده حمله.

خرس‌ها معمولاً اهل عقب‌نشینی هستند – مشخص شده که آنها معمولاً بیشتر تظاهر به هجوم می‌کنند تا اینکه واقعاً‌ قصد جنگیدن داشته باشند. پس خونسرد باشید.

خرس‌ها همیشه موجوداتی فوق‌العاده هوشیار نیستند و می‌توان حواس آنها را پرت کرد که این موضوع برای اعلام حضورتان با صداهایی که هنگام طبیعت‌گردی ایجاد می‌کنید، فوق‌العاده اهمیت دارد.

 

۷- خرس‌ها را بشناسید

اقداماتی که شما برای نجات دادن خودتان در مواجهه با یک خرس انجام می‌دهید، به نوع خرسی که با آن روبه‌رو شده‌اید بستگی دارد. آمریکای شمالی سه نوع خرس دارد: خرس‌های قهره‌ای، خرس‌های سیاه و خرس‌های قطبی. خرس‌های قطبی که تکلیف‌شان مشخص است و به آسانی قابل تشخیص به خصوص که زیستگاه‌شان به مدارهای شمالی نزدیک قطب محدود می‌شود. خرس‌های گریزلی و خرس‌های سیاه را اما الزاماً‌ نمی‌شود بر اساس رنگ‌‌شان از هم تشخیص داد. خرس‌های گریزلی می‌توانند وزنی بالغ بر ۳۶۰ کیلوگرم داشته باشند و آنها را می‌توان با برجستگی بالای شانه‌های‌شان و نشیمن‌گاهی که سطح آن پایین‌تر از شانه‌ها قرار دارد شناخت. خرس‌های سیاه عمدتاً کوچکتر هستند (وزنی بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم دارند) و نشیمن‌گاه‌شان معمولاً یا بالاتر از شانه‌هایشان است یا همسطح آن. اگر از روی رد پا می‌خواهید بفهمید که ممکن است با چه خرسی روبه رو شوید، باید بدانید که خرس‌های گریزلی رد پایی بلند دارند که در آن انگشت‌ها به هم چسبیده‌اند اما رد ناخن‌ها از رد انگشت‌ها کاملاً فاصله دارند. رد پای خرس‌های سیاه اما کوتاه‌تر است و در آن انگشت‌ها از هم فاصله بیشتری دارند اما رد ناخن‌ها به رد انگشت‌ها تقریباً نزدیک است.

 

۸- به دفتر محیط‌بانی یا ایستگاه جنگل‌بانی سر بزنید تا از آخرین اخبار و اوضاع منطقه مطلع شوید.

اگر محیط‌بان‌ها اخیراً خرسی را دیده باشند یا شاهد افزایش نشانه‌هایی از فعالیت خرس‌ها در اطراف منطقه کمپ‌زنی بوده باشند، می‌توانند شما را در جریان قرار دهند. جنگل‌بان‌ها دقیقاً می‌دانند که در حوزه استحفاظی‌شان چه می‌گذرد و می‌توانند آخرین توصیه‌ها را به شما برای جلوگیری از روبه‌رو شدن با خرس‌ها بکنند. حتماً به محض ورود به منطقه، به یکی از دفاتر محیط ‌بانی سر بزنید تا از آخرین اخبار منطقه مطلع شوید.

حتماً‌ با ساکنان محلی که اطلاعاتی درباره خرس‌های منطقه دارند مشورت کنید و تکنیک‌های نگهداری غذا در کمپ‌های‌تان را یاد بگیرید. هر پارک و جنگلی با دیگری متفاوت است؛ در بعضی از آنها به محفظه‌های مخصوص نگهداری غذا دور از دسترس خرس‌‌ها نیاز دارید، در برخی دیگر کیسه‌های غذایی که از جایی بلند آویزان می‌شوند و در برخی دیگر هم فقط کافیست که مواد غذایی‌تان را در داخل خودروی‌تان نگه دارید.

 

قانون دوم: از حمله به خرس بپرهیزید

۱- خونسرد بمانید و هرگز فرار نکنید

فرار کردن این علامت را به خرس می‌دهد که شما طعمه‌ای هستید که ارزش تعقیبش را دارد و خرس‌ها هم حیواناتی بی‌نهایت سریع هستند. جیغ زدن یا فریاد کشیدن شما هم اوضاع را بدتر می‌کند چون به خرس این باور را القا می‌کند که شما برایش یک تهدید هستید. اگرچه ممکن است خیلی سخت به نظر برسد اما باید تلاش کنید که خونسرد بمانید، آرامش‌تان را حفظ کنید که این بهترین راهکار در مواجهه با خرس است.

 

۲- فاصله‌تان را حفظ کنید و در حالی که نگاه‌تان به خرس است، به آرامی به پهلو حرکت کنید.

اگر خرسی را در فاصله‌ای دور دیدید (بیشتر از ۳۰۰ فوت یا ۹۱ متر)، منطقه را ترک کنید. اگر چاره‌ای جز ادامه دادن به مسیرتان ندارید، از یک مسیر انحرافی برای دور زدن خرس استفاده کنید. اگر خرس شما را ندیده است، مزاحمش نشوید: به آرامی عقب بکشید و سرو صدا نکنید. سپس وقتی از خرس آنقدر فاصله گرفتید که از دسترس او خارج شدید، یک صدای بلند ایجاد کنید. اما اگر خیلی به او نزدیک هستید و خرس هم متوجه حضورتان شده است، آرامش‌تان و فاصله‌تان را حفظ کنید، به طرفین‌تان آهسته آهسته قدم بردارید تا از گیر افتادن در چنگ او جلوگیری کنید و همیشه چشم‌تان به حرکت خرس باشد.

 

۳- با صدایی آرام و آهسته شروع به صحبت کنید تا اینگونه به خرس اعلام کنید که شما یک انسان هستید.

مهم نیست چه می‌گویید، اما در همان حینی که دارید به طرفین قدم برمی‌دارید و چشم‌تان هم به خرس است، یک چیزی بگویید. هدف شما ارتباط برقرار کردن با خرس برای فهماندن این موضوع به اوست که با یک انسان طرف است؛ اینکه شما می‌توانید از خودتان دفاع کنید و نترسیده‌اند و اینکه تهدیدی برایش محسوب نمی‌شوید و دارید قلمرویش را ترک می‌کنید.

هرگز هنگامی که در فاصله‌ای نزدیک با یک خرس قرار گرفته‌اید فریاد نزدنید، جیغ نکشید یا صدا‌های اضافی بلند درنیاورید.

یک عبارت یا اصطلاح را انتخاب و آن را به آرامی تکرار کنید. مثل این:«چیزی برای ترسیدن نیست، من اینجا نیامده‌ام تا به تو آسیب برسانم.» یا چیزی شبیه این که گفتنش ساده باشد و سعی کنید آرام باشید. مهم نیست چه چیزی می‌گوید بلکه مهم تُن صدای‌تان است و اینکه آن کلمات را به صورت پیوسته ادا کنید.

 

۴- تا جایی که می‌توانید خودتان را با دست‌ها، لباس‌ها و بلند شدن روی نوک پاهای‌تان بزرگ جلوه دهید.

یک بار دیگر باید تأکید کنیم که این کار را به آهستگی و با آرامش انجام دهید. اگر خرس شما را می‌بیند و فاصله‌اش کمتر از ۱۰۰ متر است، یا اگر خرس دارد به سمت‌تان می‌آید، آرام بمانید و سعی کنید تا جایی که می‌شود خودتان را در نظر او بزرگ جلوه دهید. سعی کنید به ترس‌تان غلبه کنید تا به نظر او یک موجود وحشت زده نیایید. برخی چیزهایی که باید انجام دهید شامل موارد زیر می‌شود:

کت یا کاپشن‌تان را باز کنید و دو طرف آن را به کناره‌ها بکشید.

به آرامی روی پاهای‌تان بلند شوید و دست‌های‌تان را تکان دهید تا به او نشان داده باشید که یک انسان هستید نه یک طعمه.

به آرامی به صحبت کردن‌تان ادامه دهید اما با صدایی پایین.

۵- همیشه مسیر فرار خرس را باز بگذارید

اگر حیوان را در گوشه‌ای گیر انداخته‌اید راه خروج او را فوری اما با آرامش باز کنید. یادتان باشید که اکثر خرس‌ها فقط ژست حمله می‌گیرند و واقعاً قصد جنگیدن ندارند اما اگر راهی برای فرار از محل جز مسیری که شما در آن قرار گرفته‌اید نداشته باشند، چاره‌ای ندارند جز اینکه با شما مقابله کنند. پس فوراً راه‌شان را باز کنید و اجازه دهید فرار کنند.

 

۶- دلیل حمله خرس را درک کنید

کمی روانشانی در مورد خرس می‌تواند کمک بسیار زیادی به شما کند؛ پاسخ شما به یک حمله باید متناسب با دلیل آن حمله از سوی خرس باشد. اول از همه اینکه به نظر می‌رسد که خرس دارد احتیاط می‌کند(مثلا پنهان می‌شود و دوباره ظاهر می‌شود) یا اگر یک خرس در شب به شما حمله می‌کند، به احتمال زیاد او شما را یک وعده غذایی فرض کرده است و هر گونه حمله به منظور شکار است. اگر یک خرس را با تعقیب کردنش غافلگیر کنید، اگر خرس توله‌ای داشته باشد یا اگر دارد از یک لاشه غذا می‌خورد یا محافظت می‌کند، این حیوان به احتمال زیاد واکنشی برای دفاع از خودش انجام خواهد داد.

حمله خرس برای شکار، مهم نیست چه نوع خرسی، باید دفع شود. این نوع حملات اغلب اوقات بسیار وحشیانه هستند اما باید بدانید که آمار چنین حملاتی بسیار نادر است.

 

۷- اگر به نظر می‌رسد که خرس می‌خواهد بلند و آماده حمله شود، شما هم در پاسخ به او آماده حمله شوید.

اگر خرس این حمله را فقط برای پی بردن به اینکه آیا شما یک طعمه هستید یا نه، انجام داده باشد، پس باید هرچه می‌توانید صدای‌تان را بالاتر ببرید و خودتان را بزرگتر جلوه دهید. پاهای‌تان را به زمین بکوبید، چوب دستی‌تان را به شیوه‌ای تهدید کننده تکان دهید یا قوطی‌ خالی‌های دور برتان را به هم بکوبید. بگذارید خرس متوجه شود که ارزش ندارد با شما وارد جنگ شود. با همه این‌ها، تا زمانی که خرس دنبال‌تان نیامده است، به او ضربه‌ای نزنید و تماسی برقرار نکنید. هرگز فراموش نکنید که اولین ژست حمله‌ای که خرس‌ها می‌گیرند مثل یک طبل توخالی است پس سرجای‌تان بایستید و تصمیمی متناسب با رفتاری که خرس نشان می‌دهد بگیرید.

یک بار دیگر می‌گوییم، حمله خرس‌ها به انسان به منظور شکار یک اتفاق عادی و معمولی نیست. حملات خرس‌ها به انسان برای شکار به ندرت رخ می‌دهد و شما باید درک درستی از شرایط داشته باشید.

 

قانون سوم : درگیری یا حمله خرس را مدیریت کنید

۱- حتی اگر خرس هل‌تان داد سعی کنید تعادل‌تان را حفظ کنید و روی دو پای‌تان بایستید.

دویدن و فرار کردن از دست خرس این حیوان را بیشتر ترغیب می‌‌کند که دنبال‌تان بیاید و آنقدر هم سرعت دارد که به شما برسد. خشونت به خرج ندید و حالت تهاجمی به خود نگیرید اما خودتان را به زمین هم نیندازید و دولا نشوید چون با این کار ترس‌تان و آسیب‌پذیر بودن‌تان را به خرس نشان داده‌اید. اگر خرس هل‌تان می‌دهد، با تمام شهامتی که دارید همان جایی که هستید بمانید. هل دادن و ژست حمله خرس به احتمال بسیار زیاد فقط یک بلوف است و اگر سرجای‌تان بایستید خرس راهش را کج می‌کند و می‌رود.

۲- اگر خرس دارد به سمت‌تان می‌آید و به فاصله‌ای نسبتاً کوتاه با شما رسیده است (کمتر از ۳ متر) سعی کنید از پهلو قدم بردارید.

خرس‌ها و دیگر حیوانات چهارپا، بدن‌شان نقطه ثقل پهن‌تری دارد و به همین دلیل آنها نمی‌توانند مانند من و شما تغییر جهت‌های ناگهانی بدهند. با این حال فقط در یک مسیر دایره‌‌ای هم نباید بدوید. اما اگر در فضا و محوطه‌ای باز با یک خرس روبه‌رو شدید، در یک مسیر مستقیم از دست این حیوان فرار نکنید چون خرس‌ها عموماً حیوانات پرسرعتی هستند و به شما خواهند رسید. به چپ و راست تغییر مسیر‌های ناگهانی بدهید تا خرس را مجبور کنید که مسیرش را تغییر دهد. با این وجود از این تکنیک هم به شیوه‌ای نادرست و بیش از اندازه استفاده کرد چون ممکن است انرژی خودتان را بگیرد.

۳- در مواجهه با خرس‌های قهوه‌ای و گریزلی تنها زمانی خودتان را به مُردن بزنید که آنها با شما تماس فیزیکی برقرار کرده باشند.

اگر خرسی (به جز یک خرس سیاه) دارد برای دفاع از خودش به شما حمله می‌کند، می توانید با تظاهر به مُردن کارتان را آسان کنید به این نحو که کاملاً روی زمین دراز بکشید. اما این کار را تنها وقتی انجام بدهید که خرس با شما تماس فیزیکی داشته یا سعی در انجام این کار دارد. برای تظاهر به مردن کافیست که به صورت دمر روزی زمین دراز بکشید تا زمین از اعضای حیاتی بدن‌تان محافظت کند و در همان حال خودتان هم با دست‌های‌تان از پشت گردن‌تان محافظت کنید. اگر کوله‌پشتی هم دارید که چه بهتر، آن را روی کول‌تان بیندازید تا از کمرتان محافظت کند. پاهای‌تان را به هم بچسبانید و تلاش و تقلا نکنید.

وقتی خرس از اطرافتان دور شد، فوراً بلند نشوید بلکه ۱۰، ۱۵ دقیقه صبر کنید و بعد از آن هم با احتیاط اطراف را نگاه کنید تا ببینید که آیا خرس هنوز هم دور و برتان هست یا نه. یک خرس ممکن است برگردد و پشت سرش را نگاه کند تا ببیند که آیا شما دارید تکان می‌خورید یا نه.

یاتان باشد که اگر فهمیدید حمله خرس برای شکار بوده است – وقتی که خرس به سمت‌تان آمده یا دنبال‌تان بوده است – آن وقت باید تغییر نقشه بدهید و با او بجنگید.

 

۴- اگر خرس شروع به حمله کرد و تماسی هم با شما داشت، باید بمانید و بجنگید.

یادتان باشد که این قاعده در مورد زمانی که خرس‌ها فقط هل‌تان می‌دهند صدق نمی‌کند چون این نوع حمله‌‌ها فقط ممکن است یک بلوف باشد. اما اگر یک خرس واقعاً قصد حمله دارد و تماسی با شما برقرار کرده، باید جواب حمله‌اش را با هر روشی که می‌توانید بدهید. روی ضربات‌تان تمرکز کنید و آنها را به صورت و مخصوصاً به پوزه‌اش بزنید تا بترسانیدش. در مبارزه با یک خرس ممکن است شانس شما برای پیروزی کمتر به نظر برسد اما شانسی که در اینجا آورده‌اید این است که خرس‌ها معمولاً به انسان‌ها به چشم طعمه نگاه نمی‌کنند و خرسی هم که معمولاً حمله‌ای شکاری به سمت یک انسان انجام می‌دهد معمولاً نابالغ، بیش از اندازه گرسنه یا زخمی است و ممکن است با دریافت اولین ضربه از سمت شما بترسد و برود.

اگر فکر می‌کنید که هر حمله‌ای برای شکار است، مانند یک حمله در شب یا حمله‌ای غافلگیر کننده از یک کمین، فوراً پاسخ حمله خرس را بدهید چون معمولاً این حمله‌ای است که خرس‌های بسیار گرسنه برای شکار طعمه‌های‌شان انجام می‌دهند.

 

۵- بدانید که چه زمانی و چگونه از اسپری مخصوص خرس‌ استفاده کنید.

اگر یک خرس به شما ضربه‌ای زد یا هل‌تان داد، موضع‌‌تان را حفظ کنید و با استفاده از اسپری مخصوص خرسی که دارد میان خودتان و خرس یک ابر ایجاد کنید و همزمان نفس عمیق بکشید و آن را نگه دارید. خیلی مهم نیست که دقیق هدف‌گیری کنید چون لایه غباری که ایجاد می‌شود از شما محافظت می‌کند و زمان کافی برای فرار کردن در اختیارتان قرار می‌دهد. بهترین زمان استفاده از اسپری وقتی است که خرس به فاصله ۱۰ تا ۲۰ متری شما رسیده است.

آنقدر به اسپری کردن ادامه دهید تا خرس مسیرش را تغییر هد. اگر ابر شکل گرفته فایده‌ای ندارد، درست به سمت صورت خرس آن اسپری کنید.

باید تمرین کنید تا این کار را خیلی سریع انجام دهید و اسپری را در جایی قرار دهید که خیلی سریع به آن دسترسی پیدا کنید. ضمناً اسپری را از داخل پوشش آن درآورید تا بلافاصله آماده استفاده باشد.

 

 

آموزش مقابله با خرس

آکادمی زوزه

نظرات کاربران

3 دیدگاه

  1. حسن گفت:

    عالی بود

  2. محمدعلی گفت:

    چقدر علمی

  3. پارسا گفت:

    خیلی عالی بود واقعا
    ممنون

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *